پنجشنبه ۲۶ تير ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۰:۰۰ 5 سال پیش
از آثار طبیعی ملی استان تهران چه میدانید؟
عصر سفر- استان تهران دارای سه اثر طبیعی ملی و دارای گونههای گیاهی و جانوری است و جزو مناطق تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران به شمار میروند.
سرویس : اخبار
به گزارش پایگاه خبری «عصر سفر» به نقل از ایسنا، «منطقه تار و هویر» با مساحت 550 هکتار از سال 1390 به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شد که شامل دریاچههای تار و هویر روی محور چیندار میان دو رشته کوه قره داغ (کوه دوبرار) در شمال و کوه زرین در جنوب واقع شده است. این دریاچهها در مدخل کوه و در ارتفاع 3230 متری و در فاصله حدود 500 متری از یکدیگر قرار دارند.
این دو دریاچه روی هم نزدیک به 7 کیلومترمربع وسعت دارند که بیشترین درازای دریاچه تار 3/1 کیلومتر و میانگین پهنای آن 400 متر و درازی دریاچه هویر حدود 900 متر و میانگین پهنای آن 150 متر است. سطح آب آنها در فصلهای گوناگون سال متغییر است و از مهمترین گونههای گیاهی آن میتوان به درمنه ،گون، بابونه، آویشن، باریجه، کما، کلاه میرحسن، گل گاوزبان، زرشک، بومادران، گل گندم ، جگن ، شیرین بیان ، شبدر، جو وحشی، زنبق صحرایی، والک، گلپر و پیازک ها اشاره کرد.
همچنین از گونههای شاخص حیات وحش این منطقه میتوان قوچ و میش وحشی ،کل و بز، خوک وحشی (گراز) ، گرگ ، شغال، تشی ،گربه وحشی، کبک دری، کبک، تیهو، شاهین ، دلیجه ، دال ، سارگپه، افعی دماوندی، وارنوس و آگاما را نام برد.
تنگه واشی یکی دیگر از آثار ملی طبیعی استان تهران با مساحت 3650 هکتار است که در حدود 15 کیلومتری شمال غربی شهرستان فیروزکوه واقع شده است.
تنگه واشی به طول حدود 300 متر و با دیوارههای صخرهای بلند به ارتفاع حدود 100 متر محل عبور رودخانهای است که از کوههای ساواشی سرچشمه گرفته است و از میان دشت میگذرد و علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار تاریخی نیز است. یکی از سه کتیبه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شده و دو کتیبه دیگر در چشمه علی شهر ری و تونل وانا در جاده هراز واقع شدهاند.
یکی از گونههای گیاهی بارز این منطقه باریجه است و ازگونههای شاخص حیات وحش این منطقه میتوان به کل وبز، قوچ و میش و خوک وحشی (گراز)، کبک ، عقاب، دلیجه و سارگپه اشاره کرد.
فرشاد فیروزنیا - رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروزکوه – ماه گذشته از اقدام به لایروبی و مرمت آبشخورهای موجود در مناطق تحت مدیریت در این شهرستان از جمله تنگه واشی و تشدید گشت و کنترل از سوی محیط بانان فیروزکوه خبر داد.
یکی دیگر از آثار طبیعی ملی استان تهران «غار رودافشان» به مساحت 3 هکتار است که از سال 1390 به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شد و در 103 کیلومتری شهر تهران و 62 کیلومتری شهر فیروزکوه در مجاورت روستایی به همین نام و در دامنه شمالی دره رودافشان واقع شده است. رودخانه دلیچای در ژرفای دره جریان دارد و آب دریاچههای تار و هویر را که حاصل ذوب یخچالهای قره داغ است، به رودخانه حبله رود میریزد.
دهانه غار رودافشان در ارتفاع 1800متری از سطح دریا و در داخل گودی بزرگی به قطر حدود 100متر قرار دارد و تنها از لبه گودی قابل مشاهده است. دهانه غار بسیار وسیع و قوسی شکل و به درازای 40متر و بلندی 12متر است. نخستین تالار عظیم غار به قطر 80 در 100متر و بلندای 25متر بعد از دهانه آن قرار دارد و بهعلت استحکام لایهها اثری از شکستگی یا سنگ قابل سقوط در آن دیده نمیشود.
محل تالار دوم غار پس از یک دیواره سنگچین قرار دارد و دارای ابعادی حدود 60 در 50 و بلندای 20 متر است. همچنین تالار سوم دارای ابعادی حدود 50 در 40 و بلندای 15 متر است و سرتاسر این تالار از چکیدهها و چکندههای زیبا، ستونها و آبشارسنگهای خارق العاده تشکیل شدهاند و در سرتاسر سقف چکندههای نیزهای و گل کلمی این تالار دیده می شود.
از مهمترین گونههای گیاهی این منطقه میتوان از درمنه، گون، بابونه، آویشن، باریجه، کما، کلاه میرحسن، زرشک، شبدر، جو وحشی، زنبق صحرایی و بارهنگ نام برد. همچنین از گونههای شاخص حیات وحش این منطقه میتوان به قوچ و میش، گراز ،گربه وحشی، کبک، تیهو، شاهین، بالابان و افعی البرزی اشاره کرد.
بر اساس اعلام محیط زیست استان تهران، آثار طبیعی ملی غار رودافشان و دریاچه تار و هویر در محدوده دماوند و اثر طبیعی ملی تنگه واشی در فیروزکوه جزو مناطق تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران هستند.