دوشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۸:۰۰ 7 سال پیش
چشمانداز سفرهای خاورمیانه در فصل اول ۲۰۱۸
عصر سفر- موسسه فورواردکیز در تازهترین گزارش خود به بررسی وضعیت سفرهای هوایی در منطقه خاورمیانه و آفریقا پرداخته است. این گزارش حاکی از آن است که تونس، کویت و عمان رشد قابل توجهی در گردشگری خود تجربه کردهاند و نیز انتظار میرود جریان گردشگری به خاورمیانه و آفریقا از کشورهای اروپایی و آمریکایی رشد قابلتوجهی داشته باشد.
سرویس : یادداشت
به گزارش پایگاه خبری «عصر سفر» به نقل از موسسه فورواردکیز، چشمانداز فصل نخست سال 2018 نیز که در این گزارش ارائه شده، نشاندهنده تداوم رشد گردشگری در این منطقه است. فورواردکیز به تلاش دبی برای جذب چینیها و کوشش عربستان برای صدور ویزای الکترونیکی گردشگری نیز اشاره کرده و اثر تداوم بحران قطر و روابط منطقهای را مجهول میداند. این موسسه در بررسی خود از تقسیمبندی سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد استفاده کرده است که مطابق با آن ایران در منطقه آسیا-اقیانوسیه محسوب میشود و در منطقه خاورمیانه قرار نمیگیرد. با این حال این گزارش نکات خوبی در مورد رشد و تغییرات گردشگری در کشورهای همسایه ارائه میکند.
بهبود روند ورود به خاورمیانه و آفریقا
طبق دادههایی که موسسه فورواردکیز منتشر کرده، میزان ورودیهای بینالمللی به خاورمیانه و آفریقا در سال 2017 از بسیاری مناطق جهان رشد داشته است. در این میان، قاره آسیا-اقیانوسیه با رشد 19 درصدی سهم بزرگی در افزایش تعداد گردشگران بینالمللی این منطقه داشتهاند و پس از آن نیز قاره آمریکا با رشد 1/ 14 درصدی جای گرفته است. پس از این دو نیز قاره اروپا با رشد 6/ 11 درصدی قرار دارد. بهطور کلی میزان ورود مسافران به خاورمیانه و آفریقا از تمام قارهها در سال 2017 نسبت به سال گذشته افزایش 5/ 10 درصدی پیدا کرده است. این آمار براساس اقامتهای بین یک تا 21 شب لحاظ شده است.
راهی برای توسعه اقتصادی آفریقا
اما در سال 2017 قاره آفریقا موفق شده با رشد خوب گردشگری بهخصوص در برخی از کشورهای آن روبهرو باشد. تونس در شمال آفریقا با 29 درصد رشد گردشگران ورودی نسبت به سال 2016 میلادی توانسته بیشترین رشد را در قاره آفریقا به خود اختصاص دهد. با این حال حدود 5 درصد از گردشگران ورودی به آفریقا از تونس دیدن میکنند. اوگاندا نیز پس از تونس بیشترین رشد را در تعداد گردشگران بینالمللی ورودی به این کشور در قاره آفریقا تجربه کرده است. این کشور در سال 2017 موفق شد رشد 21 درصدی در ورود توریستها را مشاهده کند؛ هرچند که بهطور کلی این کشور تنها 2 درصد از گردشگران ورودی به آفریقا را به خود اختصاص میدهد. مراکش و سیشل نیز کشورهای دیگری هستند که با رشد 17 درصدی در ورود گردشگران بینالمللی به سرزمینهای خود روبهرو بودهاند؛ البته وضعیت این دو کشور در جذب توریست کاملا متفاوت است. بهطور کلی مراکش 9 درصد از توریستهای وارد شده به قاره آفریقا را به خود جذب کرده و این در حالی است که سیشل تنها 2 درصد از آنان را به سرزمین خود کشانده است.
مصر نیز پس از مشکلات دامنهداری که پس از انقلاب و کودتا و سایر ناآرامیها تجربه کرد، به تازگی در حال بهبود وضعیت گردشگری خود است. این کشور که در حال حاضر 13 درصد از گردشگران بینالمللی وارد شده به قاره آفریقا را تشکیل میدهد، در سال 2017 میلادی با رشد 16 درصدی در ورود توریستها نسبت به سال پیش از آن روبهرو شده است. پس از این کشورها، سنگال با رشد 14 درصدی، اتیوپی و آفریقای جنوبی هرکدام با رشد 13 درصدی، تانزانیا با رشد 12 درصدی و نامیبیا با رشد 7درصدی بیشترین میزان رشد گردشگران را به خود اختصاص و به ترتیب 2، 2، 20، 4 و 2 درصد از گردشگران ورودی به قاره آفریقا را تشکیل دادهاند. ورود هر چه بیشتر گردشگران به این قاره میتواند موجب بهبود اقتصادی کشورهای این قاره شود و با توجه به فقر گستردهای که در آن وجود دارد راهی به سوی توسعه اقتصادی و تسکین فقر در این خصوص بگشاید.
تغییر وضعیت در خاورمیانه
طبق این گزارش جهانی، میزان ورود گردشگران به خاورمیانه در سال 2017 روند رو به رشدی را تجربه کرده است. این میزان رشد بهخصوص در کشورهای کویت و عمان مشاهده میشود که به ترتیب شاهد افزایش 22 و 21 درصدی در میزان ورود گردشگران بینالمللی خود نسبت به سال 2016 بودهاند. پس از این دو کشور نیز سرزمینهای اردن با 12 درصد، لبنان و عربستان سعودی با 10 درصد و امارات متحده عربی با 8 درصد قرار داشتهاند. علاوهبر این، دو کشور بحرین و قطر که در سال 2016 با مشکلات روبهرو بودهاند، رشد بسیار اندک و حتی منفی تجربه کردهاند. بحرین که در سالهای اخیر با ناآرامیهای سیاسی شدیدی روبهرو شده و اعتراضات مردمی را شاهد بوده است، در سال 2017 تنها افزایش یک درصدی تعداد گردشگران بینالمللی وارد شده به این کشور نسبت به سال 2016 را تجربه کرده است. قطر نیز که امسال بهدلیل مشکلات فراوان با عربستان سعودی و کشورهای عربی دیگر حتی با تحریم هوایی از سوی آنان مواجه شد، با رشد منفی2/ 0 درصدی در گردشگران بینالمللی ورودی به این کشور روبهرو شده است. این موضوع میتواند نشاندهنده وضعیت تنشهای سیاسی و آثار ناآرامیها بر گردشگری یک کشور خاورمیانهای باشد. همچنین بررسی ترافیک هوایی بینالمللی نشان میدهد پس از بحران قطر و تحریم هوایی این کشور از سوی کشورهای عربی که در پنجم ژوئن سال 2017 رخ داد، فرودگاههای دبی و استانبول با اقبال بیشتری روبهرو شدهاند.
پیشبینی رشد 4 درصدی
در بخش دیگری از این گزارش به میزان ورود گردشگران بینالمللی به خاورمیانه و آفریقا در فصل نخست سال 2018 نیز اشاره شده است. مطابق این آمار، ورود گردشگران آسیا - اقیانوسیه به این منطقه در سه ماه نخست سال 2018 نسبت به سه ماه ابتدایی سال 2017 رشد 4 درصدی خواهد داشت. این در حالی است که این میزان برای اروپا 13 درصد و برای قاره آمریکا 16 درصد خواهد بود. این آمار بیانگر دو نکته مهم است؛ یکی اینکه رشد گردشگران ورودی به این منطقه از اروپا و آمریکا در حال قوت گرفتن است و دیگر آنکه این آمار منطقهای بین کشورها متفاوت است. برای مثال در منطقه آسیا-اقیانوسیه، استرالیا با 22 درصد رشد و هند با 19 درصد رشد ورود گردشگرانشان به خاورمیانه و آفریقا وجود دارند و در اروپا نیز اسپانیا با 28 درصد و ترکیه با 19 درصد رشد استقبال خوبی از خاورمیانه و آفریقا خواهند کرد. کشورهای کانادا با 17 درصد و آرژانتین با رشد 34 درصدی فرستادن اتباع خود به این منطقه در سه ماه نخست 2018 نسبت به فصل اول 2017 رشد قابل توجهی را ثبت خواهند کرد. بهطور کلی گمانهزنیها حاکی از آن است که در تمام قارهها رشد گردشگران بینالمللی وارد شده به خاورمیانه و آفریقا در 3 ماه ابتدایی سال 2018 نسبت به مدت مشابه سال پیش 2/ 11 درصد باشد.
تلاش برای جذب چینیها در امارات
از آماری که موسسه فورواردکیز منتشر کرده است چنین برمیآید که دبی به شدت در پی جذب گردشگران چینی به این امیرنشین است. ورود چینیها به دبی در فاصله سپتامبر 2017 تا مارس 2018 تغییراتی کرده است. براساس این آمار، در سپتامبر 2017 میزان ورود گردشگران واردشده به این امیرنشین نسبت به ماه مشابه سال پیش از آن، رشد 30 درصدی نشان داد و در اکتبر نیز رشد چشمگیر 53 درصدی نسبت به ماه مشابه سال 2017 ثبت شد. در ماه نوامبر و دسامبر این رشد به ترتیب 30 و 12 درصد بود. با این حال، در ژانویه 2018 انتظار میرود ورود گردشگران چینی به دبی کاهش 18 درصدی را تجربه کند و در ماه فوریه سال 2018 همزمان با سال نو چینی، گردشگران چینی وارد شده به دبی رشد 70 درصدی را ثبت کنند. در ماه مارس نیز مجددا شمار گردشگران چینی وارد شده به دبی با افت 9 درصدی نسبت به ماه مارس سال 2017 روبهرو خواهد بود.
ناگفتههای سال 2018
گزارش فورواردکیز در نهایت به بررسی چشمانداز برخی امور در خاورمیانه و آفریقا پرداخته است که حاکی از اقدامات نوینی است که کشورهای این منطقه برای توسعه گردشگری خود در سال 2018 انجام خواهند داد. فورواردکیز معتقد است امارات متحده عربی برنامهای برای معاف کردن چینیها از ویزا در پیش خواهد گرفت و عربستان سعودی نیز احتمالا ویزاهای الکترونیک گردشگری صادر خواهد کرد. علاوهبر این، روسیه احتمالا پس از مدتی وقفه دوباره پروازهای خود را به مقصد مصر از سر خواهد گرفت که بر جریان گردشگری این کشور موثر است. افزون بر این، در قاره آفریقا کشور روآندا دست به لغو ویزا برای تمام کشورها خواهد زد. برخی گمانهزنیهای این موسسه نیز پیرامون تداوم بحران قطر و اثر ایالات متحده آمریکا بر روابط منطقهای است که به عقیده کارشناسان این گزارش هنوز جزو مجهولات محسوب میشود.