کتابی برای شناخت بیشتر اصفهان

دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۱:۰۰ 7 سال پیش

کتابی برای شناخت بیشتر اصفهان

عصر سفر- "این شهر شدیدا آلوده به صنعت را تنها با وصف‌های گردشگرپسند نمی‌توان تشریح کرد. نگاه باید متعادل و منصفانه باشد؛ نه از عظمت اصفهان بکاهیم و نه به خاطر نگاه‌های احساسی از مشکلات پیچیده امروز آن غافل شویم". این جمله توصیف اصفهان از زبان نگارنده کتاب "شهر گنبدهای فیروزه‌ای و کاشی‌های شکسته" است؛ کتابی که به گفته مولف، برای مطالعه و لذت است.

سرویس : فرهنگ

به گزارش پایگاه خبری «عصر سفر» به نقل از ایسنا، کتاب "شهر گنبدهای فیروزه‌ای و کاشی‌های شکسته" اثر جدید محمود فروزبخش، در سه بخش تالیف شده که حاوی 30 مقاله در جهت شناخت بیشتر شهر تاریخی اصفهان است. آن‌چه در ادامه می‌خوانید گفت‌وگو با نویسنده این کتاب است:

از چه زمانی به فکر افتادید که این کتاب را بنویسید؟

اصفهان همیشه برای من منبع الهام و زمینه تفکر بوده است. این کتاب را در سال 95 نوشته‌ام. البته برخی از مقالات کتاب تا پیش از این در جراید منتشر شده بود آن مقاله ها را جمع آوری کردم و با نوشته های اصلی دیگری که به آن اضافه کردم به آن نظم ویژه ای دادم و اکنون کتاب یک پیوستگی خاص دارد. در برخورد با این کتاب با 30 مقاله پراکنده مواجه هستید اما در پیرنگ این نوشتارها یک وحدت نگاه وجود دارد که سعی می شود با پرداختن به موضوعات مختلف به نویسنده منتقل شود. در این کتاب سعی شده است تا اصفهان در جنبه های مختلف و بیش از پیش معرفی شود. این کتاب تلاشی برای شناخت بیشتر اصفهان است.

منظورتان از نظم و وحدت این مقالات چیست؟

معتقدم اصفهان هویتی واحد دارد که این هویت از زمان پیش از اسلام وجود داشته است و اسلام پذیری و فهم تشیع اصفهانی ها نیز بی تاثیر از این جوهر هویتی نبوده است. این نگاه وحدت آمیز تا دوران معاصر ادامه می یابد و دقیقا همین سنت اصفهانی ماست که به صورت بومی خود درگیر با مفاهیمی همچون تجدد می شود و نسبت ما و توسعه در آینده این شهر هم از همین رهگذر قابل بررسی است.

این نگاه خاص وحدت‌آمیز را مدیون و وامدار چه تفکری هستید؟

به مدت پنج سال در خانه مشروطه اصفهان فعالیت داشتم. آن جا بستری برای تفکر و مطالعاتم بود و در همان جا نگاه خاص من به شهر شکل گرفت. این نگاه دقیقا با سنت و تاریخ پیوند دارد و از طرف دیگر از آینده هم غفلت ندارد. در زمان مقیم بودنم در خانه مشروطه آموختم که عمیق تر به مسائل اجتماعی نگاه کنم و از همین حیث نگاه هویت محور، برایم یک دغدغه ذهنی شد.

با این نگاه، عنوان "گنبدهای فیروزه‌ای و کاشی‌های شکسته" را چرا برای کتابتان انتخاب کردید؟

گنبدهای فیروزه‌ای که اشاره به همان تاریخ و عظمت فرهنگی اصفهان دارد؛ تاریخ و میراثی که ما از آن جدا نیستیم و در تمامی تحلیل ها باید آن را به صورت زنده لحاظ کنیم. کاشی‌های شکسته هم حکایت خاص خود را دارد. همیشه وقتی از سردر بیمارستان خورشید رد می شوم چشمم به گنبد مسجد امام (ره) می افتد. از کودکی به یاد دارم دور این گنبد داربست کشیده شده است و کاشی‌های آن را مرمت می‌کنند. روزگار ما روزگار همین کاشی‌های شکسته بود. از طرف دیگر اگر کسی اصفهان امروز را تنها به گنبدهای فیروزه ای بشناسد و فقط بخواهد این چیزها را تحسین کند از حقیقت شناخت اصفهان بازمانده است، زیرا این شهر شدیدا آلوده به صنعت را تنها با وصف‌های گردشگرپسند نمی‌توان تشریح کرد. نگاه باید متعادل و منصفانه باشد؛ نه از عظمت اصفهان بکاهیم و نه به خاطر نگاه‌های احساسی از مشکلات پیچیده امروز آن غافل شویم.

آقای محسن حسام‌مظاهری برای کتاب شما مقدمه نگاشته‌اند.

از ایشان درخواست کردم برای این کتاب مقدمه ای بنویسند و ایشان نیز بعد از خواندن آن، از کار خوششان آمد و به بنده لطف کردند و مقدمه خوبی برای کتاب نوشتند. آقای مظاهری اگر چه نگاه‌های جامعه‌شناسانه دارند، اما خودشان را به دیدگاه‌های کلاسیک و آکادمیک صرف محدود نکرده‌اند. به آقای مظاهری گفتم علت این که می‌خواهم شما برای این کتاب مقدمه بنویسید همین روحیه شماست که من آن را خیلی دوست دارم.

فرآیند ممیزی کتاب چگونه بود؟

خوشبختانه از محتوای کتاب کاسته نشد، اما فرآیند ممیزی بسیار طولانی بود. این موضوع دلگیرکننده بود. مگر ممیزی یک کتاب چقدر باید طول بکشد؟ با این حال کتاب به نمایشگاه امسال رسید.

در نمایشگاه کتاب تهران از این کتاب رونمایی شد؟

ناشر کتاب بر این عقیده بودند که رونمایی کتاب در رویدادی مثل نمایشگاه کتاب تهران دیده نمی‌شود اما قول معرفی کتاب را در موقعیت مناسب دیگری داد د تا استادان در فرصتی جداگانه بتوانند نظراتشان را بیان کنند. امیدوارم این کتاب مورد توجه کسانی که می خواهند نگاه تحلیلی به اصفهان داشته باشند، قرار گیرد و فکر می‌کنم برخی از نویسندگان جوان در آینده این سبک را به روش‌های خاص خودشان ادامه دهند.