چابهار، آماده استقبال ازگردشگران نوروزی

سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۹:۰۰ 6 سال پیش

چابهار، آماده استقبال ازگردشگران نوروزی

عصر سفر- چابهار به عنوان بزرگترین بندر اقیانوسی ایران و قلب تپنده اقتصاد و گردشگری با آب و هوای مطلوب، سواحل وچشم ‌اندازهای زیبا، آثار تاریخی و فرهنگی، بازارهای سنتی و مدرن و دهها جاذبه دیگر آماده استقبال از مسافران و گردشگران نوروزی است.

سرویس : اخبار

به گزارش پایگاه خبری «عصر سفر» به نقل از ایرنا، چابهار جزو بی نظیرترین و بکرترین مناطق گردشگری ایران و جهان است که گردشگران با سفر به این بندر زیبا و کم نظیر می توانند از بیش از 700 اثر طبیعی، تفریحی و تاریخی دیدن کرده و لذت ببرند.
چابهار نزدیکترین بندر به آبراه‌ های بین ‌المللی جزو 10 نقطه مهم استراتژیک جهان برای گردشگران هر ساله میزبان صدها هزار گردشگر داخلی و خارجی و هیات های متعدد تجاری، اقتصادی و سیاسی است.
چابهار مقصدی شایسته و مناسب برای گردشگران در جنوب شرق کشور و جنوب استان سیستان و بلوچستان و بهشت گمشده ای در ایران است که زیبایی های طبیعی آن کمتر بین ایرانیان شناخته شده است.
خلیج چابهار بزرگترین خلیج جنوب شرق و از زیباترین خلیج های طبیعی کشور است که ماحصل آمیزش دریا، زمین و آفتاب بوده و طی هزاران سال به طور طبیعی و در گوشه ای از دریای عمان ایجاد شده است.
منطقه چابهار خلیج های طبیعی متعددی دارد که محوریت آن با خلیج چابهار است.
این خلیج طبیعی که چشم اندازی بسیار طبیعی دارد، خود میزبان صدها لنج و قایق صیادی است.
منطقه آزاد چابهار در شرق این خلیج زیبا قرار دارد واسکله های تجاری و صیادی متعدد، رودخانه های سرباز، باهوکلات، کاجو، بی چند، نیکشهر، بنت و راپچ، سفره های آبی دشتیاری، نسفران، کهیر، سورک، سادیچ، باغات خرما، موز، انبه، نارگیل و پاپایا، پدیده موج فشان، جنگل حرا، ساحل صخره ای، کوههای مریخی، درخت انجیر معابد، تمساح پوزه کوتاه (گاندو)، گل فِشان، ساحل ماسه ای، صخره ای و شنی، زیستگاه لاک پشت دریایی، پرندگان مهاجر، دلفین های زیبا، فرش خزه ها، لیپار و دشتار و بسیاری جاذبه های طبیعی گوشه ای از زیبایی های طبیعی مقصد مهم گردشگری چابهار و کنارک محسوب می شوند.
برای استقبال بهتر از مسافران امسال با مشارکت سازمان منطقه آزاد چابهار و دهیاری ها، صنعت گردشگری در روستاهای هدف گردشگری شهرستان چابهار و کنارک نیز رونق پیدا کرده و می توانند با جذب توریست و گردشگرانی که این نقاط را بعنوان مقصد سفر در فصول مختلف سال انتخاب می کنند استقبال و پذیرایی و برای خود نیز درآمدزایی داشته باشند.
شهرستان های چابهار و کنارک با دارا بودن روستاهایی بکر و دیدنی مانند، درک، کهیر، جد، رمین، بریس، پسابندر، گواتر، باهوکلات، درگس و عورکی بیشترین جذابیت برای گردشگران بومگرد و طبیعت گرد را دارند و این اقدام می تواند به درآمدزایی دهیاری ها و افراد بومی ساکن در روستاها منجر شود.
سازمان منطقه آزاد با مشارکت دهیاری های نوار ساحلی چابهار- گواتر و چابهار به زرآباد اقدام به ساخت تاسیسات گردشگری در سایت گردشگری دهیاری های نموده و این نوید دهنده استقبال بهتر از مسافران است.

**چابهار یکی از مقصدهای اصلی گردشگری در ایران است
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار وکنارک بیان کرد: چابهار به‌ عنوان یکی از مقصدهای اصلی گردشگری در ایران است که پتانسیل بالایی در زمینه گردشگری دارد.
عبدالحمید بلوچزاده افزود: همجواری چابهار و کنارک با دریا راه اندازی ورزش های آبی و ساحلی توسط سازمان منطقه آزاد سبب شده تا گردشگران امسال از ورزشها و تفریحات آبی لذت ببرند.
وی ادامه داد: سلسله کوه های مینیاتوری یا مریخی از جاذبه های منحصر به فرد چابهار است که از منطقه کچو تا خلیج گواتر به موازات دریا پیش رفته است و مناظری از کوه های کره مریخ و ماه را برای انسان تداعی می کنند.
وی بیان کرد: جنس رسوبات این کوه ها و همچنین فرسایش خاص آن موجب ایجاد شیارها و تراش های زیبایی شده است که گویی نقاشی زبردست آن را به تصویر کشیده است.
وی گفت: تمام آثار تاریخی و باستانی، مناطق تفریحی و گردشگری، بیش از هزار تخت در هتل ها و 600 خانه بومگردی و دهها رستوران و سفره خانه سنتی این شهرستان برای استفاده مهمانان نوروزی آماده شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار تصریح کرد: قلعه پرتغالی ها، آرامگاه سید غلامرسول، ساختمان قدیم فرمانداری (موزه محلی)، حسینیه آل رسول، ساختمان های قدیمی گمرک و پست و روستای تیس از جمله آثار تاریخی شهرستان چابهار به شمار می روند.
بلوچزاده افزود: آثار طبیعی این شهرستان نیز شامل ساحل ماسه ای، کوههای مینیاتوری، اسکله ها، تالاب لیپار، درخت انجیر معابد، صخره های مرجانی و غارهای بان مسیتی تیس است.
وی ادامه داد: صنایع دستی شهرستان چابهار شامل سوزن دوزی، سکه دوزی و ساخت انواع هنرهای دستی از محصولات دریایی است که در داخل و خارج از کشور طرفداران خاصی دارد.
دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر چابهار گفت: مهمترین و معروف ترین صنایع دستی چابهار از صدف ساخته می شود به طوری که بیش از 200 نوع وسایل صدفی و همچنین معرق صدف توسط هنرمندان زن و مرد این منطقه تولید و در بازار به فروش می رسد.
وی از مهمترین اقدامات به منظور استقبال از مهمانان نوروزی را آماده سازی 18 خانه بومگردی در نوار ساحلی چابهار تا گواتر و کنارک به درک، تشکیل پکیج گردشگری، برنامه ریزی برای برگزاری تورهای گردشگری، ایجاد نمایشگاه صنایع دستی، بازی های بومی محلی، جشنواره غذاهای سنتی، جشنواره های موسیقی و دهها برنامه فرهنگی، هنری و ورزشی عنوان کرد.
وی با بیان اینکه پذیرایی و اسکان مسافران نوروزی یکی از بزرگترین مشکلات حوزه گردشگری و پذیرش مسافران در شهرستان چابهار است، خاطرنشان کرد: استفاده از ظرفیت مسافرکاشانه ها، واحدهای مسکونی مردم در شهر و بومگردی های روستایی نوار ساحلی از گواتر چابهار تا زرآباد کنارک می تواند بخشی از مشکلات اقامت را مرتفع کند.
دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر چابهار گفت: امسال برای نخستین بار واحدهای مسکونی مردم که تمایل به اجاره در ایام نوروز را دارند شناسایی شده که خوشبختانه هم اینک حدود 600 خانه برای اجاره به مسافران نام نویسی کردند.
وی با بیان اینکه به منظور رفاه حال مسافران نوروزی مجوز موقت برای خانه های مسافر و واحدهای بومگردی در چابهار صادر شده است، خاطرنشان کرد: تاکنون 18 واحد بوم گردی در نوار ساحلی چابهار به گواتر و کنارک به درک زرآباد آماده خدمات دهی به مسافران نوروزی شده اند.
بلوچزاده به کمبود شدید زیرساخت های گردشگری اشاره کرد و افزود: هر سرمایه گذاری که برای زیرساخت های بخش گردشگری ورود کند با تمام وجود از وی حمایت می کنیم.
وی به ارائه تسهیلات در حوزه زیرساخت های گردشگری اشاره کرد و گفت: 250 میلیون تومان در سطح شهرستان، 6 میلیارد تومان در سطح استان و بیشتر از این مبلغ با موافقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور قابل پرداخت است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار وکنارک به تدارک برنامه های شاد و متنوع فرهنگی، هنری، ورزشی و سرگرمی در ایام نوروز اشاره کرد و اظهار داشت: کارناوال شادی، تورهای یکروزه، نمایشگاه های محصولات غذایی، صنایع دستی و سوغات، برپایی نمایشگاه ها و غرفه های مختلف ارائه غذاهای سنتی، جشنواره های موسیقی و غذاهای بومی برای پرکردن اوقات فراغت مسافران نوروزی برگزار می شود.
وی تصریح کرد: 10 کمیته برای هر چه بهتر برگزار شدن برنامه های ایام سال نو در فرمانداری چابهار تشکیل و پس از برگزاری نشست های متعدد وظایف هر یک از دستگاههای دست اندر کار ابلاغ شده است.
بلوچزاده به سفر صدها هزار نفر از گردشگران به چابهار اشاره کرد و گفت:مسئولان دستگاههای اجرایی آمادگی کامل برای استقبال از میهمانان نوروزی را دارند.
وی با بیان اینکه کمبود جایگاه های سوخت و نبود سوخت یکی از مشکلات مهم برای سوختگیری هزاران خودروی مسافر است که براساس برنامه ریزی ها کارت های آزاد بنزین در جایگاه های سوختگیری اضافه شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار وکنارک افزود: برای حجم زیاد ترافیک خودروها نیز پنج نقطه پارکینگ در این شهر مشخص شده است.
دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر چابهار از راه اندازی نخستین تاکسی تلفنی گردشگری برای رفاه گردشگران و درآمد زایی بومیان در چابهار خبر داد و گفت: تاکسی تلفنی گردشگری 'چابهاران ایمن گشت مکران' به صورت ساماندهی شده در طول سال با معرفی فروشگاه های صنایع دستی، ظرفیت های گردشگری چابهار و معرفی بومگردی ها با هدف محقق کردن شعار رفاه گردشگران و درآمدزایی بومیان فعالیت می کند.
بلوچزاده ادامه داد: تاکسی تلفنی گردشگری مزایایی مانند بیمه گردشگری و ترانسفر فرودگاهی دارد و در ایام پایانی سال و تعطیلات نوروزی از راننده های آموزش دیده خانم، راهنمایان محلی خانم و آقا و نیز مترجم زبان انگلیسی استفاده می کند.

شاخص ترین آثار تاریخی و طبیعی شهرستان چابهار
**ساختمان قدیم پست
این ساختمان توسط انگلیسی ها در سال 1867 میلادی ساخته شد که در کارهای تلگرافی و دریانوردی مورد استفاده قرار می گرفت و تا چند سال پیش اداره پست شهرستان در آن ساختمان مستقر بوده و 18 شهریور 1377 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. ساختمان پست دارای پنج مجموعه است که ساختمان اصلی آن نبش خیابان اصلی و چهار ساختمان دیگر آن اطراف ساختمان اصلی که هم اکنون در محدوده اداره مخابرات شهرستان واقع شده است قرار دارند.
ساختمان قدیم پست تلگرافخانه یکی از قدیمی ترین ساختمان های سنگی موجود مربوط به دوران قاجار در شهر چابهار به حساب می آید که به منظور رونق دریانوردی و تجارت و ایجاد ارتباط بین هند، گواتر، چابهار، جاسک و بندرعباس توسط مجریان خط تلگراف ساخته شده است.
این بنای منحصر بفرد در 2 طبقه اجرا شده و پوشش سایبان های آن سفالی است که به مرور زمان از بین رفته است.

**تالاب لیپار
در 20 کیلومتری شهر چابهار، در مسیر جاده ساحلی چابهار - بریس تنگه ای صخره ای مشرف بر دره که از اوج آن روستای لیپار به چشم می خورد، میان 2 کوه نه چندان دور از هم، آب بندی به وجود آمده که آب های سرگردان اطراف را در محدوده ای با نام «تالاب لیپار» به بزرگی 13 کیلومتر جمع می کرده که اکنون به دلیل خشکسالی تنها مناظر زیبای اطراف آن که از بوته ها و درختچه ها تشکیل شده بر جای مانده است.
لیپار در دوران پر آبی میزبان پرندگانی چون چنگر، فلامینگو، حواصیل های سفید و خاکستری، طاووسک، باقرقره، تیهو، جیرفتی، عقاب دشتی، خوتکا و دلیجه بود.

**کوههای مینیاتوری
کوه های مینیاتوری یا مریخی سلسله کوه هایی که از منطقه کچو تا خلیج گواتر و به موازات دریا پیش رفته اند را شامل می شود وجود این کوه ها مناظر چشم نوازی را به وجود آورده که هر گردشگری را به دیدار می طلبد.

**قلعه تیس (پرتغالی ها)
قلعه تیس در یکم اردیبهشت 1342 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
این قلعه جزء بناهای مستحکم بلوچستان بوده و بر فراز تپه ای مشرف به خلیج چابهار واقع شده است.
این قلعه با ابعاد 26 در 54 متر ساخته و در دوره صفویه بازسازی شده است.
قلعه تیس در ساحل شرقی خلیج چابهار و در دهانه دره تنگی بین زبان های انتهایی دو کوه پیل بند و شهبازبند بر روی تپه سنگی مرتفع قرار دارد.
این بنا دارای چهار برج نیمه مدور است که کاملا دفاع از قلعه را ممکن ساخته و با 15 متر ارتفاع علاوه بر دیده بانی در مواقع طوفان به عنوان چراغ دریایی عمل می کرده و وظیفه هدایت کشتی ها را عهده دار بوده است.
ارتفاع تپه ای که قلعه بر روی آن ساخته شده حدود 55 متر است.

**آرامگاه سید غلامرسول
آرامگاه سید غلامرسول به عنوان یکی از آثار ملی ایران در شهر چابهار قرار دارد که قدمت آن به سال 465 هجری قمری می رسد.
این آرامگاه با دیوارهای سفید رنگ به سبک معماری هندی ساخته شده که دروازه ورودی آن در ضلع غربی بنا واقع شده است.
پس از درب ورودی صحن بزرگ حیاط مشاهده می شود و آرامگاه سید غلامرسول در ضلع غربی حیاط واقع شده است.
بر پیشانی ورودی بنا تزئینات نقاشی الوان با طرح های نقوش ستاره های مشبک وجود دارد. ظاهراً نمای دور تا دور داخل ساختمان دارای نقاشی بوده است و کلمات لااله الا الله، یا محمد(ص) و یا علی (ع) و نقاشی از گل در دیوارها جلب توجه می کند.
فرم آن طوری است که نشان می دهد این اثر در روزگار سلجوقی ساخته شده و در دوره صفویه نیز طرح های نقاشی بر روی دیوارها تعبیه شده است.

**ساختمان فرمانداری قدیم (موزه محلی)
ساختمان فرمـانداری قدیم چابهـار یا موزه مردم شناسی متعلق به اواخر دوره قاجار است این بنا یکی از آثار ثبتی شهرستان به حساب می آید که در 24 اسفند 1393 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
این بنا در زمینی به مساحت 2 هزار و 900 متر مربع بر روی سکویی به ارتفاع یک و نیم متر و به وسعت 860 مترمربع ساخته شده و دارای سه درب ورودی از طرف جنوب شرقی و 9 اتاق است.
سقف کاذب و همچنین وجود درب و پنجره ها به سمت شمال و جنوب در تابستان هوای ساختمان را نیز خنک کرده و قرار گرفتن ساختمان در نزدیکی دریا چشم انداز خوبی به آن بخشیده است.
بنای ساختمان قدیم فرمانداری در 2 طبقه اجرا شده که طبقه همکف آن هفت اتاق و طبقه فوقانی آن 2 اتاق دارد.

**حسینیه آل رسول
این اثر در بافت قدیم شهر چابهار و در مجاورت دریا واقع شده که شامل یک حیاط کوچک، ساختمان حسینیه و یک حیاط خلوت است.
تزئینات معماری جالبی در قسمت داخل و خارج حسینیه لحاظ شده که شامل تزئینات دندان موشی، طاقچه و طاق هایی با قوس جناقی هلالی در داخل بنا و تک مناره و تزئینات مثلثی و طاق جناقی پنجره ها برای خارج بناست.

**ساختمان قدیم گمرک چابهار
ساختمان قدیم گمرک در ضلع غربی بازار قدیم چابهار قرار گرفته و برای پوشش سقفی این بنای آجری، چوب و تخته و برای قسمت هایی از دیوارهای آن از سنگ کپراک استفاده شده است.
این بنای ارزشمند در 2 طبقه اجرا شده و تحت حفاظت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.
ساختمان قدیم گمرک چابهار در 24 اسفند 1383 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و در سال های گذشته طبقه همکف آن مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و هم اکنون کارهای مرمتی دیگر نقاط آن در حال اجراست.

**بافت تاریخی روستای تیس
تیس نام روستایی کوچک و سرسبز است که در پنج کیلومتری شمال غرب بندر چابهار و در محدوده منطقه آزاد چابهار واقع شده است.
به بندر کهن و سالخورده چابهار در سده های نخستین دوران اسلامی تیز یا تیس می گفتند.
بندر صیادی و گردشگری وتاریخی تیس تقریبا در دهانه خلیج چابهار واقع شده که در یک سوی این دهانه، بندر چابهار و در سوی دیگر بندر کنارک قرار دارد.
وجود نیایشگاهی کنده شده در دل ارتفاعات شهبازبند در محلی به نام بان مسیتی و سایر قلاع استحکامات نظامی و تدافعی در پیرامون تیس از جمله تیس کوپان که آنها را به عصر پیش از اسلام نسبت می دهند و غارهای طبیعی و مصنوعی به صورت مقبره یا نیایشگاه از دوران اسلامی در همان محل بان مسیتی باقی مانده دلیلی بر قدمت این روستاست.
در سال های نه چندان دور بندر تیس مرکز تجاری بوده است.

**درخت انجیر معابد
سمت شرق در پنج کیلومتری چابهار در روستای رمین درختی پهناور و سالخورده وجود دارد که به آن درخت انجیر معابد یا مکر زن گفته می شود.
این درخت به گونه ای رشد می کند که ساقه های آن پس از برخورد با سطح زمین به زمین فرو رفته و دوباره از همان نقطه ساقه ای دیگر رشد کرده به همین منظور اسم این درخت را مکر زن نامیده اند زیرا وقتی ساقه به زمین فرو می رود همه فکر می کنند که ریشه درخت است در صورتی که ساقه است و همان ساقه دوباره تبدیل به ریشه می شود و رشد می کند و درختی جدید را تشکیل می دهد این درخت برای مردم بومی مقدس است.

**صخره های مرجانی
طلوع و غروب خورشید در بندر چابهار همراه با نور کشتی ها در شب، موقعیت نعل اسبی اش در اقیانوس هند، ساحل صخره ای با منظره برخورد موج بر صخره های پر ارتفاع که گاهی ارتفاع موج به پنج متر می رسد، انواع خرچنگ ها و لاک پشت هایی که روی صخره همبازی امواج اند و نسیم روح بخش کنار ساحل همه و همه جلوه نابی از طبیعت شاعرانه چابهار را به تصویر می کشند.
صخره های پوشیده از جلبک های سبز رنگ و ماهی های کوچک و رنگارنگی که با امواج به ساحل آمده اند و در چاله های کوچک موجود بر روی صخره ها حبس شده اند، خرچنگ هایی که تعداد آنها به صدها عدد می رسد که بر روی صخره ها به دنبال طعمه ای می گردند و با دیدن انسان ها پا به فرار می گذارند و کودکان نیز با آنها به جست و خیز می پردازند، از دیگر جذابیت های صخره های مرجانی چابهار است.

**غارهای بان مسیتی تیس
در دامنه رشته کوه شهباز بند و روستای تیس حدود 25 متر بالاتر از سطح زمین 2 غار مصنوعی و یک غار طبیعی در کنار هم قرار دارند که این سه غار در زبان مردم بومی منطقه به بان مسیتی معروف هستند.
در گویش محلی بان به معنی مرد صالح و خداپرست و مسیتی به معنی معبد و پرستشگاه خوانده می شود.
در درون یکی از غارها که طبیعی و کوچک است یک آرامگاه کوچک از گچ در عمق یک متری سطح غار وجود دارد بر فراز مقبره گنبد سفیدی دیده می شود و بر روی دیوارهای سه طرف گنبد با جوهر قرمز و بنفش خطوط و علامت هایی نقش شده است.
غار دوم به فاصله هفت قدم در راست با سکویی از سنگ، گچ و آجر در قسمت فوقانی دهانه ورودی به غار ساخته شده و غار سوم به فاصله 50 متر از غار اول قرار دارد که طول قوس دهانه آن 20 متر است درون آن حفره ای وجود دارد که پس از ورود قابل مشاهده است.
شهرستان چابهار براساس سرشماری آبان سال 1395 با جمعیت 283 هزار و 204 نفر و 48 هزار و 147 خانوار از شمال به شهرستان های نیکشهر، قصرقند و سرباز، از شرق به کشور پاکستان، از جنوب به دریای عمان(مکران) و از غرب به شهر کنارک متصل است.
چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران و سرزمین موج و مرجان واقع در قلب مَکُّرانِ بلوچستان و در فاصله 645 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان از سه شهر به نام های چابهار، پلان و نگور، سه بخش مرکزی، دشتیاری و پلان، 6 دهستان و 438 روستا تشکیل شده است.