يکشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۴:۰۰ 5 سال پیش
نمایش عقدنامههای نفیس تاریخی در موزه کتاب و میراث مستند
عصر سفر- به مناسبت گرامیداشت ولادت حضرت فاطمه الزهرا (س) و روز زن نمایشگاه عقدنامههای نفیس تاریخی در موزه کتاب و میراث مستند سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افتتاح شد.
سرویس : اخبار
به گزارش پایگاه خبری «عصر سفر» به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این نمایشگاه که به مناسبت گرامیداشت ولادت حضرت فاطمه الزهرا (س) و روز زن برپا شد، تعدادی از اسناد و عقدنامههای نفیس و تاریخی که توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی خریداری یا توسط خیرین اهدا شده است برای نخستین بار در معرض دید عموم قرار گرفت.
در این نمایشگاه 25 عنوان عقدنامه که قدیمیترین آن مربوط به سال 1162 هجری قمری (دوره افشاریه) می شود به نمایش گذاشته شد که از این تعداد 24 مورد مربوط به دوره قاجار و یک مورد که قدیمی ترین آن را شامل می شود مربوط به دوره افشاریه است.
کوچکترین عقدنامه به ابعاد 3×10 و بزرگترین عقدنامه با ابعاد حداقل 70×100 در معرض دید عموم قرار گرفته است.
نمایشگاه عقدنامههای نفیس تاریخی تا تاریخ 10 اسفندماه در محل موزه کتاب و میراث مستند سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برپا خواهد بود و علاقه مندان برای بازدید می توانند در ساعات اداری به موزه کتاب و میراث مستند ایران مراجعه کنند.
مدیرکل خدمات آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به برپایی این نمایشگاه به تبیین وضعیت اقتصادی، اجتماعی و مردم شناسی ایرانیان از منظر عقدنامههای ازدواج به عنوان سندهای تاریخی پرداخت.
حامد ایرانشاهی با اشاره به اینکه عقدنامههای تاریخی به عنوان اسناد مهم، بخشی از داشتههای آرشیو ملی ایران است، گفت: براین اساس به مناسبت گرامیداشت ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن، نمایشگاه عقدنامههای نفیس تاریخی در موزه کتاب و میراث مستند سازمان اسناد و کتابخانه ملی به مدت یک هفته برپا شده است.
وی به قدمت این عقدنامهها که از دوره افشاریه و قاجاریه را شامل میشود، اشاره کرد و افزود: این عقدنامهها از منظر مردم شناسی، مباحث اجتماعی و اقتصادی حائز اهمیت است، مثلا از نظر شاخصهای اقتصادی و میزان تعیین مهریهها در آن دوران، حکایت هایی از وضعیت و جزئیات اقتصادی خانوادههای ایرانی را در خود دارد.
مدیرکل خدمات آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی به تشریح ظرافتهای هنری این عقدنامهها نیز پرداخت و گفت: تذهیب و نقاشیهای این عقدنامهها از نظر زیبایی دارای ارزش هنری هستند.
ایرانشاهی به نوع و میزان مهریهها در این عقدنامهها که گذر تاریخی 280 سال پیش ازدواجهای ایرانی را دربر میگیرد، اشاره کرد و افزود: مهریهها در این عقدنامهها بیشتر شامل زمین، احشام، وجه نقد و سکه طلا بوده است.
وی درباره یکی از شاخصهای مهم سندشناسی در این عقدنامهها عنوان کرد: یکی از نکتههای مهم در این عقدنامهها، بخش اسامی شاهدهای عقد است و هرچه نام این شاهدها از چهرههای برجسته بوده به معنای این است که خانواده عروس و داماد نیز از طبقه بالای جامعه بوده اند.
مدیرکل خدمات آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه تمام عقدنامههای نفیس تاریخی نمایشگاه موزه کتاب و میراث اسناد و کتابخانه ملی از جنس کاغذ و با ظرافتهای هنری است، خاطرنشان کرد: در این عقدنامهها به خوبی نشان داده شده است که هرچه خانوادهها از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار بودند استفاده از ظرایف هنری نیز در عقدنامهها بیشتر شده است.