غیبت مقاصد ایرانی در لیست «یورومانیتور»

دوشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۹:۰۰ 6 سال پیش

غیبت مقاصد ایرانی در لیست «یورومانیتور»

عصر سفر- «یورومانیتور» در گزارشی جدید، فهرستی منتشر کرده که در آن صد مقصد سفر شهری که در سال 2017 بیشترین تعداد بازدیدکننده خارجی را داشته‌اند معرفی کرده است.

سرویس : اخبار

به گزارش پایگاه خبری«عصر سفر» به نقل از دنیای اقتصاد، طبق این گزارش، هنگ‌کنگ با پذیرش بیش از 27 میلیون و 880 هزار گردشگر در این سال، بالاتر از بانکوک و لندن عنوان توریستی‌ترین شهر جهان را به خود اختصاص داد. در این فهرست صدتایی، نام بیش از 10 شهر از کشورهای خاورمیانه و آفریقا به چشم می‌خورد اما نکته قابل‌توجه این است که نام هیچ‌یک از شهرهای ایران در این فهرست به چشم نمی‌خورد؛ امری که به باور کارشناسان عدم کامیابی ایران در برندسازی از شهرهای خود به‌عنوان مقصد سفر بین‌المللی را نشان می‌دهد. در این فهرست بیش از همه حضور شهرهای آسیایی به چشم می‌خورد که 41 مورد از این لیست صدتایی را به خود اختصاص داده‌اند. شهرهای اروپایی نیز 32 نماینده در این فهرست دارند و قاره آمریکا و منطقه خاورمیانه و آفریقا نیز به ترتیب 16 و 11مورد را به خود اختصاص داده‌اند.

در گزارش «یورومانیتور» که با عنوان «صدمقصد برتر شهری جهان» منتشر شده، خاطرنشان شده که شهرها مناطق مهمی برای کسب‌وکارها در جهان محسوب می‌شوند، زیرا در دنیای امروز ثروت، درآمد و فرصت‌های تجاری را در خود متمرکز کرده‌اند. در این خصوص «یورومانیتور» به بانکوک اشاره کرده که در رتبه دوم جهانی پربازدیدترین شهرهای جهان ازسوی گردشگران خارجی قرار گرفته است. این شهر به‌تنهایی حدود نیمی از تولید ناخالص داخلی تایلند را به خود اختصاص داده و این در حالی است که تنها 5/ 1 درصد از مساحت کشور را شامل می‌شود. در این گزارش پیش‌بینی شده که تا پایان سال 2018 تعداد گردشگران ورودی به کشورها به‌میزان 5 درصد نسبت به سال 2017 افزایش پیدا کند و به عدد یک میلیارد و 400 میلیون سفر برسد. این در حالی است که به نظر می‌رسد مقاصد شهری نقش مهمی در تحقق این رشد داشته باشند و چنین برآورد شده که صد شهر اعلام شده در سال 2018 به‌طور میانگین بیش از 5/ 7 درصد رشد در پذیرش گردشگر نسبت به سال 2017 داشته باشند.

شهرهای آسیایی در این خصوص از اهمیت بالایی برخوردار هستند و با رشد قابل‌توجهی که در تعداد بازدید توسط گردشگران خارجی در سال‌های اخیر داشته‌اند، تعداد آنها در فهرست صدتایی برترین شهرهای جهان در پذیرش گردشگر از 37 مورد به 42 مورد افزایش یافته است. در مقابل اما منطقه خاورمیانه و آفریقا سیری نزولی در این زمینه داشته‌اند که بیش از هرچیز نتیجه گسترش خشونت و تروریسم در این منطقه طی سال‌های اخیر است. در فهرست جدید شهرهای جربه و سوسه در تونس و شرم‌الشیخ در مصر دیگر وجود ندارند، اما با این حال دبی به‌عنوان توریستی‌ترین شهر منطقه همچنان در میان 10 رتبه برتر قرار دارد.

در این فهرست صدتایی شهر هنگ‌کنگ با اختلافی قابل‌توجه در صدر قرار دارد. در سال 2017 بیش از 27 میلیون و 880 هزار گردشگر خارجی از این شهر دیدن کردند. این رقم در مقایسه با سال پیش از آن، نشان از 5 درصد رشد دارد و پیش‌بینی می‌شود در سال 2018 میزان رشد آن به 7 درصد برسد. رتبه دوم را نیز شهر بانکوک به خود اختصاص داده که در سال 2017 میزبان 22 میلیون و 454 هزار گردشگر خارجی بود و نسبت به سال 2016 نشان از رشد مثبت 5/ 8درصدی دارد. «یورومانیتور» پیش‌بینی کرده پایتخت تایلند سال 2018 را درحالی به پایان برساند که تعداد گردشگران خارجی که سالانه از آن بازدید کرده‌اند به رقم 23 میلیون و 688 هزار نفر برسد.

در ادامه این فهرست و در رتبه سوم نام لندن به چشم می‌خورد که برترین مقصد غیرآسیایی این فهرست است. پایتخت انگلستان در سال 2017 و با ثبت 4 درصد رشد نسبت به سال 2016، موفق به جذب 19 میلیون و 828 هزار گردشگر خارجی شد و پیش‌بینی می‌شود تعداد بازدیدهای سالانه از آن در سال 2018 از 20 میلیون و 700 هزار نفر نیز فراتر برود. رتبه‌های چهارم و پنجم نیز از آن سنگاپور و ماکائو شده که باز هم آسیایی محسوب می‌شوند. این دو شهر در سال گذشته میلادی به ترتیب مقصد سفر 17 میلیون و 619 هزار و 17 میلیون و 337 هزار گردشگر خارجی بوده‌اند و «یورومانیتور» در سال 2018 برای سنگاپور 3/ 5 درصد و برای ماکائو 2/ 9‌درصد رشد را پیش‌بینی کرده است.

لیست 10 شهر برتر جهان در پذیرش گردشگر خارجی را به‌ترتیب شهرهای پاریس، دبی، نیویورک، کوالالامپور و شنژن چین تکمیل می‌کنند. به‌نظر می‌رسد پاریس از بحران کمبود گردشگری که پس از حملات تروریستی سال 2015 در آن به‌وجود آمد عبور کرده و بنا به آمار «یورومانیتور» در سال 2017 موفق به جذب 15 میلیون و 834 هزار گردشگر خارجی شده است؛ عددی که در مقایسه با مقدار مربوط به سال 2016 نشان از رشد قابل‌توجه 7/ 13 درصدی دارد و پیش‌بینی می‌شود تعداد گردشگران خارجی در پایتخت فرانسه در سال 2018 به رقم 16 میلیون و 864 هزار نفر برسد.
شهرهای موفق منطقه

اما رتبه هفتم فهرست صد مقصد برتر شهری جهان به شهری از خاورمیانه اختصاص یافته است؛ دبی که در دهه‌های اخیر تمرکز ویژه‌ای معطوف توسعه صنعت گردشگری خود کرد، اکنون به یکی از پرطرفدارترین مقاصد شهری سفر در دنیا بدل شده و چنان‌که بسیاری از نهادهای بین‌المللی نیز برآورد کرده‌اند، هم‌اکنون اگرچه پربازدیدترین شهر جهان نیست، اما با اختلافی چشمگیر پردرآمدترین شهر جهان در حوزه گردشگری محسوب می‌شود. براساس گزارش «یورومانیتور»، مسوولان گردشگری دبی در نظر دارند تا سال 2020 تعداد بازدیدکنندگان خارجی از این شهر را به بیش از 20 میلیون نفر برسانند. این شهر در رسیدن به موقعیت کنونی خود علاوه بر بهره‌گیری از هوشمندترین و به‌روزترین فناوری‌های جهان در توسعه زیرساخت‌های گردشگری خود، مدیون بازاریابی‌های هوشمندانه و منسجم نیز هست که در کنار سیاست‌های تسهیل صدور ویزا، موجب درخشش این شهر در آسمان توریسم خاورمیانه شده است.

در این فهرست و پس از دبی، نام استانبول به‌عنوان شهری دیگر در منطقه توجه را جلب می‌کند که در رتبه دوازدهم قرار گرفته است؛ شهری که در سال 2016 در پی بحران‌های امنیتی و حمله‌های تروریستی و وقوع یک کودتای نافرجام در مرزهای ترکیه، چهره‌اش به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری جهان مخدوش شد و تنها پذیرای 9 میلیون و 218 هزار گردشگر خارجی بود. اما مقامات ترکیه‌ای خیلی زود درصدد جبران این موضوع برآمدند و توانستند با موفقیت از بحران پیش آمده عبور کنند. تعداد خارجی‌هایی که در سال 2017 از این شهر بازدید کردند به رقم 10 میلیون و 730 هزار نفر رسید و پیش‌بینی می‌شود این تعداد در سال 2018 با ثبت رشدی 13 درصدی به بیش از 12 میلیون و 120 هزار نفر برسد. «یورومانیتور» یکی از علل موفقیت ترکیه در احیای توریسم شهرهای خود را چنین عنوان کرده که مقامات گردشگری این کشور شیوه‌ای هوشمندانه در انتخاب جامعه هدف خود برای بازاریابی در پیش گرفتند و در سال‌های اخیر تلاش کردند که وابستگی خود را به جذب گردشگر از نواحی غربی اروپا کاهش دهند و بر بازارهایی همچون چین تمرکز بیشتری کنند.

در ادامه این فهرست منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نمایندگان دیگری هم دارد؛ مکه که به واسطه برگزاری سالانه مراسم حج، در سال 2017 میزبان بیش از 8 میلیون و 632 هزار گردشگر خارجی بوده، در رتبه بیست و یکم این فهرست قرار دارد و ریاض با کسب رتبه چهلم، دیگر شهر عربستان سعودی در این لیست است. همچنین قاهره که به‌لطف پشت سر گذاشتن بحران‌های امنیتی و حمله‌های تروریستی در خاک مصر مجددا بدل به مقصد محبوبی برای سفر گردشگران شده، با جذب 4 میلیون و 389هزار گردشگر خارجی در سال 2017 در رتبه پنجاهم توریستی‌ترین شهرهای جهان جای گرفته است. عربستان سعودی شهر دمام را نیز به‌عنوان دیگر نماینده خود در باشگاه صدتایی‌ها در رتبه شصت و یکم نشانده و شهرهای مراکش، ابوظبی و دوحه به‌ترتیب با اخذ جایگاه‌های هفتاد‌و‌هشتم، نود‌و‌پنجم و نود و هشتم دیگر نمایندگان خاورمیانه و آفریقا در صد مقصد برتر شهری جهان محسوب می‌شوند.
جای خالی ایرانی‌ها

اما نکته قابل‌توجه این گزارش، عدم حضور شهرهای ایران و به‌خصوص تهران، اصفهان، شیراز و مشهد به‌عنوان توریستی‌ترین شهرهای کشور در این فهرست صدتایی است؛ مساله‌ای که به خوبی ضعف مدیریت گردشگری کشور در برندسازی از مقاصد شهری سفر در ایران را نشان می‌دهد. مطابق آمار «سازمان جهانی گردشگری»، ایران در سال 2017 حدود 4 میلیون و 867 هزار بازدیدکننده خارجی داشته، با وجود این تهران به‌عنوان پایتخت ایران در مقایسه با ریاض و دوحه به‌عنوان دو پایتخت دیگر در منطقه که به‌ترتیب 5 میلیون و 397 هزار و 2 میلیون و 200 هزار گردشگر خارجی داشته‌اند، تعداد گردشگران کمتری را جذب خود کرده است.  با وجود این و چنان‌که از گزارش‌های شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) برمی‌آید می‌توان به رشد تهران و حضور پایتخت در این فهرست خوش‌بین بود؛ این نهاد بین‌المللی رشد GDP حاصل از گردشگری در تهران را در سال 2017 به میزان 9 درصد برآورد کرده که از این منظر پایتخت ایران را در رتبه یازدهم جهانی می‌نشاند. همچنین در بازه زمانی سال‌های 2011 تا 2017، تهران پس از ابوظبی بیشترین رشد را در اشتغال‌زایی در حوزه گردشگری میان شهرهای جهان به‌ثبت رسانده که می‌توان از رهگذر آن به آینده گردشگری در پایتخت امیدوار بود. به‌علاوه، عامل مهمی همچون ارزانی سفر به ایران در سال 2018 که بنا به آمارهایی که به گوش می‌رسد با استقبال گردشگران خارجی نیز رو‌به‌رو بوده، کارشناسان را نسبت به حضور شهرهای ایران در فهرست پیشتازان گردشگری شهری خوش‌بین کرده است.